Monitoring schoonheidsbeelden en samenstelling zwerfafval droog areaal RWS: Jaarrapportage 2022

In 2022 heeft Rijkswaterstaat voor de 3e keer onderzoek laten uitvoeren naar de hoeveelheid zwerfafval langs snelwegen. Op 30 verzorgingsplaatsen, langs 55 afslagen en langs 25 verbindingswegen van knooppunten zijn metingen uitgevoerd. Uit het rapport blijkt dat deze onderdelen van het areaal overwegend als “vuil” zijn te betitelen (= beeldkwaliteit C van de CROW systematiek).

Er is gemeten met behulp van de “landelijke monitoringssystematiek zwerfafval” van het CROW. De metingen resulteren in indicatorscores voor grof en fijn zwerfafval.

Het monitoringsrapport 2022 geeft per areaaltype de volgende indicatorscores:

  • De verzorgingsplaatsen scoren gemiddeld 2,3 (2021: 2,5) (op een schaal van 1-5) op grof zwerfafval en 3,1 (2021: 3,0) op fijn zwerfafval. Ze kunnen daarmee overwegend als ‘vuil’ gekenmerkt worden (beeldkwaliteit C volgens kwaliteitscatalogus openbare ruimte CROW). Er zijn regionale verschillen.
  • De afslagen (op- en afritten) scoren gemiddeld 2,4 (2021: 2,3) op grof zwerfafval en kunnen daarmee als ‘vuil’ betiteld worden (beeldkwaliteit C). De afslagen scoren een 3,8 op fijn zwerfafval. Ook hier zijn regionale verschillen.
  • De verbindingswegen in knooppunten scoren gemiddeld 2,6 (2021: 2,3) op grof zwerfafval. Ook dit valt in de categorie ‘vuil’ en er zijn regionale verschillen.

Tijdens de metingen wordt ook het soort zwerfafval geregistreerd. Hierover valt het volgende op te merken.

  • Het meeste zwerfafval ligt op onverhard oppervlak (berm, gazon).
  • Peuken zijn in absolute zin de meest voorkomende soort zwerfafval (vooral op verzorgingsplaatsen).
  • Blikjes, snoepwikkels en kunststof verpakkingen worden daarnaast het meest geteld en zijn het meest beeldbepalend op verzorgingsplaatsen, in bermen van afslagen en langs verbindingswegen.

De indicatorscores voor grof zwerfafval (dat het meest beeldbepalend is) zijn in 2022 op de verzorgingsplaatsen iets slechter dan 2021 en langs de op- en afritten en verbindingswegen iets beter dan in 2021.

Datum rapport
19 januari 2023
Auteurs
Beek, G. ter, Hagemeijer, P.
Uitgever
Eco Consult
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (RWS, WVL)