Kleinschalige vergisting en aerobe verwerking in water van keukenafval – procesbeschrijvingen en inzichten m.b.t. circulariteit binnen het huidige wettelijke kader

Apparaten voor kleinschalige verwerking van organisch afval worden steeds vaker toegepast. Bijvoorbeeld bij grotere bedrijven, zorginstellingen maar ook in woonwijken. In 2020 heeft LeAF in opdracht van RWS een studie uitgevoerd naar kleinschalige verwerkingsmethoden voor gft en swill, en of deze op dat moment voldeden aan de toen geldende wet- en regelgeving voor compostering. Dat bleek alleen te gelden voor methoden die een product maken dat voldoet aan de wettelijke definitie van compost uit het Uitvoeringsbesluit meststoffenwet. Andere verwerkingsmethoden worden echter wel gebruikt, en o.a. de kleinschalige anaerobe vergisting van etensresten staat momenteel steeds meer in de belangstelling. Daarnaast zijn er ook apparaten op de markt die swill verwerken met behulp van aerobe omzetting in een waterig milieu, waarna het effluent op de riolering wordt geloosd.
In deze studie zijn deze twee methoden verder onderzocht. Dit betreft enerzijds het toelichten van de technische proceskenmerken, en anderzijds een spiegeling aan de huidige beleidskaders.

Datum rapport
17 februari 2023
Auteurs
Bisschops, I., Melita, S.
Uitgever
LeAF
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (RWS, WVL), A. Weenk en S. van der Linden. 
In april 2023 is dit rapport aangepast om beter te voldoen aan de eisen rond digitale toegankelijkheid. Dit moment is gebruikt om de uitgangspunten en insteek van het onderzoek op een aantal punten in de tekst te verduidelijken.
Documentnummer
LeAF projectnummer: 22577