Routekaart Zwerfafvalmonitoring Nederlandse rivieren

Zwerfafval in rivieren heeft een negatieve impact op mens, milieu en economie. Rijkswaterstaat werkt aan een langetermijn monitoringstrategie die zal bijdragen aan (1) beleid, (2) kennisontwikkeling, (3) operationele doelen en (4) evalueren van oplossingen. Rijkswaterstaat heeft samen met de WUR een Routekaart ontwikkeld voor monitoring van zwerfafval/macroplastics in rivieren. De Routekaart maakt de samenhang tussen doelen, openstaande vragen en projecten inzichtelijk, en helpt om concrete projecten te formuleren, prioriteren en evalueren.

De Routekaart bestaat uit drie niveaus: (1) meettechnieken, (2) nulmetingen, en (3) langetermijnmetingen. Deze fundamentele ontwikkelingen voeden op hun beurt de antwoorden op de grote vragen. Projectvoorstellen kunnen middels de Routekaart geprioriteerd worden, om een optimale volgorde van uitvoering te bepalen. De Routekaart kan aangepast worden naar aanleiding van nieuwe inzichten vanuit de grote vragen, nieuwe observaties, en technische ontwikkelingen. De projecten gebundeld in zes clusters: Nieuwe Meettechieken, Meetprotocollen, Nulmeting, Langetermijnmonitoring, Samenwerking & Integratie, en Richtlijnen & Oplossingen. De zes clusters zijn geplaatst op een tijdlijn die toont welke projecten prioriteit moeten krijgen op korte, middellange en lange termijn. De Routekaart biedt een flexibel raamwerk. Ontwikkeling en optimalisatie van een nationale zwerfafvalmonitoringstrategie is namelijk een iteratief proces.

Datum rapport
1 januari 2021
Auteurs
Emmerik, T. van, Vriend, P.
Uitgever
Wageningen University & Research. Onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research, Hydrologie & Kwantitatief Waterbeheer, in opdracht van Rijkswaterstaat.
Documentnummer
ISBN 9789463956604